12 Heerlijke Recepten Met Supervoeding

137

Terwijl veel mensen nog steeds zweren bij de ‘Schijf van 5’, hebben superfoods ondertussen de schappen van de supermarkt overgenomen. Er zijn tegenwoordig zoveel nieuwe exotisch klinkende producten, dat je eigenlijk niet meer weet wat je er mee aan moet. Hieronder leggen we uit waar een aantal van deze supervoeding goed voor is en geven we een recept, zodat je er zelf mee aan de slag kan

De term superfood of supervoeding wordt gebruikt om voedsel te omschrijven dat veel goede voedingstoffen bevat, een hoge concentratie fytonutriënten heeft en weinig calorieën en vet bevat. Veel superfoods hebben anti-oxiderende-eigenschappen, versterken het immuunsysteem, verminderen ontsteking en hebben anti-verouderingseigenschappen. Daarnaast bestaat er supervoeding in poedervorm, dus zijn ze makkelijk in smoothies en saladedressings te verwerken voor extra energie.

Gojibessen

Supervoeding3featGojibessen zijn adaptogenen. Dat betekent dat ze de bijnieren, die ons helpen goed om te gaan met stress, stimuleren en versterken. De bessen zitten vol met anti-oxidanten en bevatten een bron aan mineralen als koper, ijzer, zink, calcium, germanium, fosfor en selenium, evenals vitaminen B1, B2, B6 en E.

Probeer eens een Goji-abrikozenreep

Benodigdheden voor 6 porties: 135 gram macadamianoten, 100 gram pistachenoten, 60 gram zonnebloempitten, 285 gram abrikozen (gedroogd en fijngesneden,)90 gram dadels (ontpit en fijngesneden), 50 gram gojibessen, 113 gram gedroogde ongezoete kokos (geraspt), 2 eetlepels vanille-extract, 2 eetlepels kokosmelk en een snufje zeezout.

Bereiding: Stop macadamianoten, pistachenoten en zonnebloempitten in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg vervolgens gesneden abrikozen, dadels, gojibessen en zout toe en maal alle ingrediënten grof. Voeg de geraspte kokosnoot toe en laat het kort malen. Voeg vanille en melk toe en roer totdat alles is opgenomen.

Plaats het deeg in pan bekleed met bakpapier, druk het in een gelijkmatige laag en laat het minstens 2 uur afkoelen voordat je het opdient. Snijd het mengsel in repen en pak ze individueel in voor tussendoortjes voor onderweg.

Cacao

Veel chocoladeliefhebbers zijn al bekend met deze superfood, maar wist jij al dat het een van de hoogste concentraties van anti-oxidanten bevat? Cacao zit vol met mineralen als magnesium, ijzer, chroom, mangaan, zink en koper, vitamine C en omega-6-vetzuren.

Probeer eens Fudgelolly’s

Benodigdheden voor 12 porties: 3 bevroren bananen (gepeld en in stukken gesneden), 355 ml kokosmelk, 3 eetlepels rauwe cacaopoeder, ¼ avocado, 8 dadels (zonder pit), 1 theelepel vanille, ¼ theelepel zeezout.

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa. Giet het mengsel in een ijslollymal en vries het in.

Spirulina & zeewier

Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg en bevat een breed scala aan antioxidanten, voedingsstoffen, spoorelementen, vitaminen, bladgroen, eiwitten, kernzuren en vitaminen A, B1, B2, B6, E en K.

Zeewier is ongelooflijk voedzaam omdat het voedingstoffen uit zeewater absorbeert. Zeewier heeft een hoog calciumgehalte en helpt bij het reguleren en zuiveren van de bloedbaan. Het bevat ook negen essentiële aminozuren en is makkelijk verteerbaar.

Probeer eens Spirulana-zeewiergomasio

Benodigdheden voor ongeveer 120 gram: 1 eetlepel spirulina , 60 gram hennepzaad , 60 gram sesamzaad , 1 theelepel zeezout, 2 eetlepels zeewiervlokken.

Bereiding: Combineer alle ingrediënten in een kleine kom. Giet het mengsel in een shaker en gebruik als kruiden voor over rijst.

Supervoeding2Rauwe honing, agavesiroop en sinaasappels

Iedereen kent natuurlijk sinaasappels, maar wist je dat 1 sinaasappel wel 100mg vitamine bevat, wat al 30 mg meer is dan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid.

Ongefilterde rauwe honing zit barstensvol mineralen, enzymen en antioxidanten. Het heeft ook antischimmel, antibiotica en antivirale eigenschappen.

Agavesiroop is een fijne siroop met een milde smaak van afkomstig van bepaalde soorten agaveplanten. Rauwe agavesiroop bevat calcium en kleine hoeveelheden vitamine C, ijzer en magnesium. Het volgende recept dat honing, agavesiroop en sinaasappels bevat, is dus super gezond.

Probeer eens sinaasappel-vanillebitterkoekjes

Benodigdheden: 225 gram ongezoete rauwe kokosnoot( geraspt), 265 gram rauwe agave of rauwe honing, 120 ml verse sinaasappelsap, 1 eetlepel sinaasappelschil, snufje zout.

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot alles volledig is opgenomen. Gebruik een eetlepel om de mix eruit te scheppen en maak van het deeg kleine koekjes. Leg de koekjes op een plaat laat ze afkoelen totdat ze hard zijn.

Quinoa en hennepzaad

Quinoa bevat acht essentiële aminozuren, eiwitten en veel mineralen, waarvan vooral ijzer, maar ook magnesium, calcium en koper.

Hennepzaad bestaat voor uit een zeer hoge kwaliteit eiwitten. Verder bevat het goede vetzuren en is hennepzaad rijk aan allerlei mineralen, vitamine E, C en de B vitamines B1, B2, B3, B6 en een flinke hoeveelheid anti-oxidanten en enzymen.

Probeer eens Hennepzaadsalade

Benodigdheden: 2 eetlepels bladpeterselie, 4 eetlepels hennepzaad, 185 gram gekiemde quinoa, 2 tomaten (zonder klokhuis en grof gesneden), 1 eetlepel bieslook (gehakt), 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zeezout.

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed.

Ahornsiroop graad B

Ahornsiroop graad B is een siroop dat laat in het suikerseizoen wordt gemaakt, daarom heeft het een hogere concentratie van voedingsstoffen.

Probeer eens Crunchy bessen

SupervoedingBenodigdheden: 600 gram gemengde bessen , 1 eetlepel ahornsiroop, 100 gram pecannoten, 50 gram walnoten, 90 gram dadels, 1 theelepel kaneel.

Bereiding: Doe de bessen met de ahornsiroop in een schotel. Doe de pecannoten, walnoten, dadels en kaneel in een keukenmachine en maal het grof. Strooi het notenmengsel over de bessen en dien het meteen op, of zet het in de koelkast.

Japanse Miso en Kokosolie

Japanse Miso is samengesteld uit sojabonen, gekweekte granen en zeezout, die vervolgens dubbel gefermenteerd zijn. Miso bevat heilzame micro-organismen, alle essentiële aminozuren, probiotica en is rijk aan antioxidanten.

Kokosolie is een onverzadigd vet, gewonnen uit het vruchtvlees van rijpe kokosnoten, waarvan het vet bestaat uit meervoudige onverzadigde vetzuren. Die worden gemakkelijk omgezet in energie en opgeslagen in het lichaam.

Probeer eens Maïssoep

Benodigdheden: 350 gram verse maïskorrels, 240 ml kokosmelk, 1 theelepel gele miso, ½ avocado, 1 eetlepel kokosolie (gesmolten), sap van ½ limoen, 1 kleine jalapeñopeper (fijngehakt), 1 ½ theelepel zeezout, versgemalen zwarte peper naar smaak.

Bereiding: Plaats de ingrediënten in een keukenmachine en maal het een aantal keer totdat de dichtheid vergelijkbaar is met gazpacho. De soep smaakt het beste wanneer de textuur licht klonterig is.

Let wel op: superfoods zijn voornamelijk een goede toevoeging aan jouw dagelijkse voedingspatroon. De Schijf van 5 hoef je dus nog niet te vergeten.

Al deze recepten komen uit het boek ‘Rauw!’ van Brad Gruno (ISBN: 9789035141957).

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page