15 Tips om Verkoudheid te Bestrijden

225

Niets is zo vervelend als een loopneus of een zere keel. Bovendien kun je van een verkoudheid behoorlijk beroerd worden. Wil je jouw verkoudheid bestrijden? In dit artikel geven we je vijftien handige tips om de verkoudheid te bestrijden.

Verkoudheid2Zorg voor voldoende rust

Zorg altijd dat je voldoende rust hebt. Een verkoudheid herstelt veel sneller bij voldoende rust. Dat betekent ook echt rust, zodat je lichaam al haar energie kan steken in het herstel. Niet op de bank TV series kijken of lang op de computer dus, maar echt uitrusten. Op deze manier ga je ook stress uit de weg. Veel stress kan nadelige gevolgen hebben voor je herstel. Verveel je je in bed, lees dan een goed boek of kijk een film in bed.

Drink veel water

Water is sowieso al erg goed voor je lichaam. Wanneer je merkt dat je verkouden gaat worden of al bent, is extra verstandig om veel water te drinken. Water reinigt namelijk je lichaam en voert afvalstoffen weg. Ook is er op het moment dat je verkouden bent veel te veel slijm aanwezig in je lichaam en door het vochtgehalte in je lichaam goed op peil te houden, zorg je ervoor dat dit slijm beter kan worden afgevoerd.

Eet vitaminen

Zorg dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Met name vitamine C helpt tegen een verkoudheid. Je kunt een vitaminepil nemen, maar er zijn ook genoeg natuurlijke bronnen van vitamine C zoals fruit of groene thee. Voorkom het eten van citrusvruchten omdat je luchtwegen daardoor geïrriteerd worden en de verkoudheid juist erger wordt.

Knoflook eten

Het klinkt wellicht vreemd, maar uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat knoflook helpt om sneller te genezen van een verkoudheid. Gebruik bij de maaltijd dus wat extra knoflook om ervoor te zorgen dat je sneller geneest.

Hygiëne

Verkoudheid is zeer besmettelijk en meestal krijg je het van iemand anders. Let dus goed op je hygiëne. Dat wil zeggen dat je wat vaker je handen wast en zo weinig mogelijk je gezicht aanraakt. Dat geldt zowel wanneer je verkoudheid wil voorkomen als wanneer je zelf verkouden ben.

Honing

Soms werken tips van grootmoeder het beste. Een lepel honing werkt goed tegen keelpijn en maakt de verkoudheid minder heftig. Bovendien smaakt het stukken beter dan hoestsiroop.

Zoutoplossing

We raden je ook aan om je neus te spoelen met een zoutoplossing. Ook kun je met dit middel gorgelen. Op deze wijze voorkom je namelijk dat het virus zich verder gaat uitbreiden en dat het nog erger wordt.

Blijf gezond eten

Meer gezond eten is een moetje. Zorg dat je groente en fruit blijft eten. Anders krijgt het virus alle ruimte om zich uit te breiden en vermindert je weerstand.

Vermijd suiker

Suiker is überhaupt al slecht voor je, maar onderzoek heeft aangetoond dat je weerstand ook achteruit gaat door veel suiker te gebruiken.

Gebruik balsem

Er zijn diverse balsems voor verkoudheid op de markt. Deze kun je op je borst of rug smeren, maar je kunt het ook mengen met heet water en met een theedoek over je hoofd je gezicht stomen. Hierdoor worden je luchtwegen verruimd waardoor je de verkoudheid kunt bestrijden.

Stoombad

In het verlengde van thuis stomen, kun je ook een stoombad nemen. De verkoudheid wordt niet bestreden, maar het bestrijdt wel de symptomen ervan. Bekijk voor het maken van een eigen stoombad deze praktische tips.

VerkoudheidDrink thee

Het is goed om veel thee te drinken als je verkouden bent. Het brengt vocht in je lichaam, bevat vaak gunstige antioxidanten en door de warme damp van de thee gaat het slijm minder vast zitten.

Frisse lucht

De lucht is heel belangrijk als je verkouden bent. Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie en vermijd bijvoorbeeld rook en uitlaatgassen. Zorg ook dat je niet met teveel temperatuurverschillen te maken krijgt.

Snuiten

Niet iedereen vindt het even fris, maar uit onderzoek blijkt dat je beter je neus kunt ophalen dan snuiten. Wanneer je toch wilt snuiten is het belangrijk om dit niet te hard te doen en een neusgat tegelijk.

Gebruik een ui

Wanneer je veel last hebt van je neus tijdens de verkoudheid, kun je een ui door de midden snijden en deze ‘s nachts naast je bed leggen. De ui zorgt dat je neus open gaat, waardoor je veel rustiger kunt slapen.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page