Eenzaamheid Oplossen: 10 Tips om je Sociaal Leven te Verbeteren

1391

In de drukte van ons bestaan, kunnen we ons soms enorm eenzaam vinden. Hoewel je honderden vrienden online hebt en iedereen je groet, lijkt het alsof je alleen op de wereld bent en alsof niemand daadwerkelijk in je geïnteresseerd is. Niet iedereen vind het even gemakkelijk om een sociaal leven op te bouwen. Hierdoor kan er eenzaamheid ontstaan en dat vindt natuurlijk niemand leuk. Wil je die eenzaamheid oplossen? Wil je niet langer alleen zijn, maar mensen om je heen verzamelen? In dit artikel geven we je tien handige tips om je sociaal leven te verbeteren.

Groet altijd andere mensen

Probeer jezelf aan te leren dat je mensen altijd groet wanneer je ze tegenkomt. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je hoeft echt niet iedereen een hand te geven. Soms is een glimlach echter al voldoende als begroeting. Je zult zien dat mensen een begroeting waarderen en vaak genoeg komt er uit een eenvoudig ‘goedemorgen’ een zeer goed gesprek voort.

Leer om te luisteren

Niets is zo irritant als mensen die alleen maar praten over wat ze zelf meemaken, zonder dat ze naar anderen willen luisteren. Mensen die wel naar anderen luisteren, zullen betrouwbaarder overkomen waardoor men eerder opnieuw contact zoekt. Zorg dus dat je altijd naar anderen luistert. Probeer ook in te spelen op wat anderen zeggen. Zo laat je zien dat je in ze geïnteresseerd bent.

Sluit je aan bij een club

Niet is zo makkelijk als in contact komen met mensen die dezelfde passie hebben. Je hebt immers een gezamenlijk onderwerp waar je uren over kunt praten. Dat kan om een bepaalde religie gaan, maar ook een bepaalde sport of hobby. Probeer je hobby dan ook uit te oefenen in teamverband om je sociaal leven te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld in je eentje een boek lezen, maar je kunt jezelf ook aansluiten bij een leesclub.

Stel je hulpvaardig op

Het is belangrijk om niet in je schulp te kruipen, maar om je hulpvaardig op te stellen, Stel jezelf ter beschikking als er iemand gaat verhuizen of op een andere manier hulp nodig heeft.

Durf dingen alleen te doen

Ga eens een keer alleen op een terras zitten of bezoek een museum. Stel jezelf open op en glimlach naar de mensen die oogcontact zoeken. Je zult versteld staan van de contacten die dat kan opleveren.

Kweek zelfvertrouwen

Anderen kunnen je moeilijk waarderen, zolang je jezelf niet waardeert. Probeer dan ook om zelfvertrouwen te kweken en om te geloven in eigen kunnen. Dit heeft direct effect op je sociale leven en kan eenzaamheid oplossen.

Laat zien wie je bent!

Kruip niet weg in een hoekje als je op een drukke verjaardag bent, maar zorg dat ze zien wie je bent. Stel jezelf voor aan anderen en knoop een gesprek aan met degene die naast je zit. Probeer eens een keer niet naast iemand te gaan zitten die je kent, maar juist naast iemand die je nog niet kent.

Eenzaamheidoplossen4Een gesprek aanknopen

Sommige mensen vinden het lastig om een gesprek aan te knopen of een gesprek gaande te houden. Beide dingen zijn gelukkig gewoon te leren. Je kunt er thuis op oefenen en en er zijn genoeg onderwerpen waardoor je het gesprek op gang kunt houden. Een gesprek kun je bovendien overal aanknopen; in het openbaar vervoer, in de winkel, in de bibliotheek en ga zo maar door.

Ga op reis

Er zijn veel organisaties die groepsreizen organiseren. Ga eens met zo’n reis mee en je zult zien dat er op een vakantie een ontzettend hechte band en zeer goede vriendschappen kunnen ontstaan. Ook in dat geval is het belangrijk dat je jezelf open opstelt en geïnteresseerd bent in andere mensen. En indien je alleen op reis gaat, stel je dan open voor nieuwe ontmoetingen.

Eerlijk zijn

Wist je dat eerlijkheid een van de meest gewaardeerde eigenschappen is? Ga dus niet opscheppen over jezelf en je leven mooier voorstellen dan het is, want daar prikt men vroeg of laat geheid doorheen. Wees eerlijk en durf je ook kwetsbaar op te stellen tegenover anderen!

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page