Hoe Gezond en Gevarieerd Vegetarisch Eten

152

Hoewel een vegetarische levensstijl al eeuwenoud is, lijkt het wel iets van de laatste decennia omdat het steeds populairder wordt en meer in het nieuws komt. Veel restaurants hebben een vegetarische variant op hun menu staan en ook vegetarische restaurants zijn niet zo uitzonderlijk meer.

Reden genoeg dus om vegetarisme onder de loep te nemen en uit te vissen hoe je eraan begint om op een gezonde manier vegetariër te worden.

De pioniers van het hedendaags vegetarisme stuitten in hun beginjaren op nogal wat tegenkanting en er werd beweerd dat ze er geen gezonde levenswijze op na hielden. Er werd ook beweerd dat het een veel te eenzijdig dieet was en dat gezond en gevarieerd vegetarisch eten niet mogelijk was. Ondertussen is het tegendeel wel bewezen, zolang je maar rekening houdt met enkele basisprincipes van gezonde voeding en er zo voor zorgt dat je alle nodige voedingsmiddelen nuttigt.

Vegetarischeten3Hoe begin je eraan?

Je stopt niet gewoon met vlees eten, vegetariër worden betekent jezelf een hele nieuwe eetgewoonte aanmeten. Je zal heel nieuwe voedingswaren leren kennen en je dagelijkse menu zal veranderen.

Een gevolg hiervan is dat je moet opletten dat je dagelijks de nodige voedingsstoffen opneemt. Meer specifiek hebben vegetariërs makkelijk een gebrek aan calcium, ijzer, eiwitten, omega 3 en vitamine B12.

Maar laat je daardoor niet afschrikken, er bestaan genoeg alternatieven voor vlees om in al je behoeften te voorzien. Eens je die hebt leren kennen is een vegetarische levensstijl helemaal niet moeilijk vol te houden.

Waarom letten op je voedingsstoffen?

We zetten even op een rijtje welke functies de hierboven genoemde voedingsstoffen vervullen, zodat het duidelijk is waarom ze in je dagelijkse eetgewoonte thuishoren.

Calcium
Dit is het belangrijkste mineraal voor het behouden van sterke botten en een stevig en gezond gebit. Het is dus een bondgenoot in de strijd tegen osteoporose. Maar het speelt ook een rol bij een goeie werking van je spieren en het reguleren van je bloeddruk.

Ijzer
De voornaamste functie van ijzer is het transport van zuurstof door je lichaam door rode bloedcellen. Ook je afweersysteem kan niet zonder. Het is dus heel belangrijk voor je dagelijks functioneren dat je hiervan voldoende opneemt.

Eiwitten
Eiwitten vormen zowel brandstoffen als bouwstoffen voor het lichaam. Voor een goed behoud van je spieren heb je eiwitten nodig. Maar ook voor gezonde haren en nagels is eiwitrijke voeding van belang.

Omega 3
Omega 3 vetzuren kunnen niet door je lichaam zelf aangemaakt worden en neem je dus alleen uit je voeding op. Ze vervullen een breed arsenaal aan functies in je lichaam. Zo beschermen ze je lichaam tegen ontstekingsziekten zoals artritis. Ook hart- en bloedvaten varen wel bij inname van omega 3, ze beschermen tegen aderverkalking en bloedklonters.

Vitamine B12
Ook vitamine B12 speelt een grote rol bij een goede werking van je afweersysteem en de vorming van gezonde rode bloedcellen. Je geheugen rekent voor een goede werking ook op vitamine B12. Verder is het van belang voor een goede werking van je zenuwstelsel en het behoud van gezonde botten.

Het is duidelijk dat de rode draad bij deze voedingsstoffen bestaat uit gezonde rode bloedcellen vormen, gezonde botten behouden en het zorgen voor een stevig afweersysteem. Het is dus echt wel van belang om gezond en gevarieerd vegetarisch te eten.

Hoe weet ik of ik gezond eet?

Het kan je beginnen duizelen als je dit alles leest en misschien lijkt het ingewikkeld. Om die reden werd de V-schijf geïntroduceerd. Op de V-schijf vind je alle nodige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en in welke producten je ze kan terugvinden. Ze maakt het ook overzichtelijk in welke verhouding je de verschillende voedingsmiddelen best nuttigt. Dat maakt gevarieerd vegetarisch eten al een stuk makkelijker.

VegetarischetenDe V-schijf bestaat uit vijf componenten.

1. De zetmeelcomponent
Dit zijn de koolhydraten die je onder andere in brood, rijst en pasta terugvindt.
Hiervan moet je dagelijks een ruime hoeveelheid eten.

2. Groente en fruit
Eet vooral seizoensgroente en -fruit, dan zijn ze op hun best.
Elke dag eet je hiervan 2 ons én 2 stuks.

3. De vetcomponent
Deze omvat alle oliën waarmee je kookt, maar uiteraard ook boter, margarine en voeding die olie bevat, zoals walnoten. Je gebruikt ze dagelijks met mate.

4. De eiwitcomponent
Je kunt hier heel specifiek zijn: van 40 gram (noten), 75 gram (gare peulvruchten) tot 100 gram (tahoe, ei). Eiwitten vind je ook in melk, vegetarische kaas en een vegetarische of groenteburger.

5. De vochtcomponent
Een heel belangrijk onderdeel van je voeding, je drinkt minstens anderhalve liter per dag. Liefst water, maar koffie of thee kunnen ook.

Vegetariër worden is op zich niet zo moeilijk, eens je ervaring hebt met waarop je moet letten en welke voeding je lichaam absoluut nodig heeft. Het is vooral belangrijk dat je gezond én gevarieerd vegetarisch eet.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page