Kefir – Supergezonde Toepassingen en Recepten

283

“De drank waarmee je honderd jaar wordt”, zo wordt kefir vaak genoemd. Het werd namelijk voor het eerst duizenden jaren geleden al gebruikt in de Kaukasus (Oost-Europa). Het hoge aantal gezonde honderdjarigen in die regio wekte de interesse van vele onderzoekers die allen tot de conclusie kwamen dat het drinken van kefir hiervan de oorzaak was.

De vele gezondheidsvoordelen

Kefir2Melkkefir ontstaat wanneer je kefirkorrels in melk laat gisten. Door de eiwitten in de melk gaan de korrels groeien waardoor je steeds nieuwe, verse korrels verkrijgt die je kan doorgeven aan anderen of zelf gebruiken om weer nieuwe te maken. In principe kan je kefirkorrels eindeloos gebruiken, op voorwaarde dat je er hygiënisch mee omgaat. Zoniet komen er slechte bacteriën in terecht, wat de gezondheidsvoordelen ervan volledig teniet doet.

Door de gezonde bacteriën die de korrels produceren, de melkzuurbacteriën, is deze drank vooral geschikt om je darmflora gezond te houden. Melkzuurbacteriën ken je vooral omdat ze ook in yoghurt voorkomen. Echter, deze die zich in kefir bevinden, worden niet afgebroken in de spijsvertering en komen dus rechtstreeks in je darmen terecht, waar ze de gezondheid van je darmflora aanzienlijk verbeteren.

Je weerstand verbetert ook aanzienlijk door de zuurtegraad ervan: virussen en slechte bacteriën kunnen zich in die zure omgeving niet ontwikkelen. Ziekten en ontstekingen krijgen in je hele lichaam dus minder kans.

Hoe kan ik kefir gebruiken?

Drank

Je kan het gewoon drinken, als een verfrissende drank. De smaak ervan is te vergelijken met die van yoghurt. Je kan er fruit doorheen mengen om het wat zoeter te maken als je dat wil.

Een heerlijk tussendoortje maak je als volgt:

Meng 2 dl melkkefir met 50 gram aardbeien, 2 theelepels agavesiroop en een paar blaadjes munt in de blender. Een gezonde oppepper vol vitaminen en mineralen.

Ontbijt

Omdat het, naast veel andere vitaminen en mineralen, onder andere veel calcium en vitamine D bevat, is een kefirdrankje ideaal om je botten en tanden gezond te houden. Een ideaal begin van de dag is een smoothie als ontbijt. Snel klaar, voedzaam en heerlijk om te drinken. Een combinatie om je dag gezond te starten en een paar uur een verzadigd gevoel te behouden. Ook goed voor de lijn dus!

Een voorbeeld van een smoothie boordevol vitaminen, mineralen en vezels is een appelsmoothie.
Je mengt volgende ingrediënten in de blender:

– 125 ml melkkefir
– 125 ml vruchtenyoghurt naar keuze
– 2 theelepels honing
– 250 gram bevroren aardbeien
– 1 appel zonder schil en zonder klokhuis

Je kan het wel het beste meteen opdrinken om volop van de voordelen te genieten, maar ook om te voorkomen dat het verder gaat gisten als je de smoothie laat staan. Door het gisten verhoogt het alcoholgehalte in je drankje en gaat het ook minder goed smaken.

Kefir4Gebak

Ook als je zelf brood bakt, kan je de melk vervangen door kefir. Je gebruikt gewoon dezelfde hoeveelheid. Dat geldt trouwens ook voor koekjes, cake, enzovoort. Op die manier maak je er een gezondere variant van, en hoef je je zoetigheden niet te ontzeggen.

Uitwendig

Wie graag een zachte, zuivere huid heeft, kan er trouwens ook zijn voordeel mee doen. Dat begint al inwendig, doordat je lichaam gezuiverd wordt, maar je kan het ook uitwendig gebruiken. Je brengt de kefir gewoon op je huid aan en spoelt het er na een paar minuten weer af. Je zal meteen voelen dat je huid veel zachter aanvoelt.

Bovendien is dit veel natuurlijker én goedkoper dan speciale crèmes te gebruiken.

Je merkt dat het een heel veelzijdig en gezond product is en je kan er ook zelf heel wat mee experimenteren in allerlei drankjes en gerechten. Je lichaam zal je er in elk geval dankbaar voor zijn!

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page