Kokosolie – 10 Gezonde en Handige Toepassingen

231

Kokosolie is een olie die gewonnen wordt uit het vlees van rijpe kokosnoten. Vanwege het hoge gehalte verzadigde vetten in de olie is het erg lang houdbaar, ook buiten de koelkast. Het stolt bij een temperatuur van 20 graden, daaronder is het vloeibaar. Het heeft veel gezondheidsvoordelen en is een fijne aanvulling in de keuken in diverse recepten. Hieronder noemen we een aantal manieren om het te gebruiken.

Kokosolie1. Bakken en frituren

Het is een stabiel vet wat een kookpunt heeft van 240 graden. Omdat het kookpunt zo hoog is, kan het goed gebruikt worden als olie om mee te bakken of frituren. Vooral in recepten waarbij gefrituurd moet worden is het beter om het te gebruiken. Andere plantaardige oliën zijn daar niet voor geschikt.

2. In een smoothie of milkshake

Smoothies en milkshakes zijn helemaal in, en niet zonder reden. Het is een snelle manier om veel vitaminen en mineralen binnen te krijgen, en bovendien is het makkelijk te maken en sneller mee te nemen dan een fruit- of groentesalade. Met een eetlepel kokosolie krijg je gemakkelijk via je smoothie of milkshake genoeg van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vetten binnen. Voor de smaak hoef je het niet te laten – de olie proef je niet.

3. Om je tanden mee te poetsen

Moderne tandpasta zit vol chemische middelen en hoewel dat soms een positief effect kan hebben op je gebit, is het ook goed om wat natuurlijkere middelen te gebruiken. Kokosolie is een prima vervanger voor tandpasta of mondspoelingen, omdat het een desinfecterende werking heeft. Een goede manier om het te gebruiken voor mondverzorging is door het zogenaamd ‘’oil pulling’’ van je tanden. Je smeert dan je tanden in met kokosolie en gutst het door je mond als mondspoeling. Dit doe je zo’n 10 tot 20 minuten. Dan spuug je het uit en spoel je je mond na met water.

4. Als bodylotion tegen droge huid

Het trekt goed in de huid en voedt de huid van binnenuit. Dagelijks wat olie op de huid smeren na het douchen, zal de huid zichtbaar verbeteren. Zeker in de winter is het fijn als de huid wat extra bescherming heeft. Op internet zijn veel recepten te vinden waarbij er ook etherische oliën gebruikt kunnen worden om de bodylotion een lekker geurtje te geven.

5. Als lipbalsem

De lippen hebben een redelijk dunne huid in vergelijking met de rest van ons lichaam, en krijgen dagelijks veel te verduren. De lippen kunnen droog worden wanneer er ineens kou of dehydratatie plaats vindt. Kokosolie is ook ideaal om de lippen vochtig te houden. Om dit handig voor elkaar te krijgen, is het verstandig om een beetje olie in een heel klein potje te doen en dit in de handtas te bewaren. Zo heb je elk moment toegang tot een lekker natuurlijke lipbalsem. Het is niet erg om je lippen er bij af te likken!

6. Na het zonnen

Op een warme dag is het heerlijk om even naar buiten te gaan om te zonnen. Zonnen is goed voor de opname van vitamine D en geeft je een energieboost. Het tintje wat je van zonnen krijgt staat vaak erg gezond. Het kan gebeuren dat je te lang in de zon bent geweest of je huid niet hebt kunnen laten wennen aan de zonnestralen. In dat geval kan je huid geïrriteerd reageren en rood worden. Wanneer je bent verbrand is het een geschikte aftersun – het verkoelt de huid.

7. Als ingrediënt voor snoeperijen

Kokosolie2Je kunt kokosolie heel goed gebruiken als een gezondere versie van olie of boter in gebak en toetjes. Volg het recept gewoon op maar vang dan de boter of olie door een gelijke hoeveelheid kokosolie. De desserts of gebakjes krijgen wel een iets andere smaak – die volgens ons net zo lekker is. Daarbij zullen de zoetigheden zo veel minder ongezond zijn, waardoor je zonder schuldgevoel kunt snoepen.

8. Als deodorant

De olie staat er om bekend dat het geurtjes neutraliseert. Zeker na het ontharen of bij een gevoelige huid kunnen reguliere deodorants een vervelend prikkend gevoel of jeuk veroorzaken. In veel deodorants zit bovendien aluminium, wat de vochtuitdrijving tegenhoudt. Zweten is functioneel, het is alleen jammer wanneer dit gepaard gaat met vervelende geurtjes. Een beetje olie onder de oksels deppen na het douchen, zal een fijn resultaat geven.

9. Bij droge handen

Zeker na intensief werk met de handen wordt gauw geuit in de staat van de nagels. Wanneer je nagels gezond zijn, is de rest van je lichaam meestal ook gezond. Droge vingertoppen, nagels en nagelriemen kunnen erg pijnlijk zijn wanneer het gepaard gaat met scheurtjes. De olie kan gebruikt worden als handcrème en bij het invetten van de nagels.

10. Voor het haar

Ook de meeste crèmes en gels voor het haar bestaan uit chemische middelen. In plaats van die te gebruiken, is de olie ook een gezonde optie. Een theelepel olie in de handpalm laten smelten en verspreiden over het haar gaat pluizen en statisch haar tegen.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page