Leververvetting Voorkomen en je Lever Ontgiften

1015

De lever is een van de belangrijkste en grootste organen in ons lichaam en belangrijk bij de vetstofwisseling. Al het bloed in je lichaam wordt voortdurend rondgepompt en gaat dus ook door de lever. Goede en slechte stoffen worden door de lever gefilterd en verwerkt. Voedingsstoffen worden afgescheiden naar de bloedbaan zodat het lichaam deze voor allerlei functies kan gebruiken en afvalstoffen van vetten worden afgebroken met behulp van de gal die wordt geproduceerd door de galblaas.

Als de lever niet meer goed werkt dan kan dat komen door leververvetting.

Ongezondevetten2Wat is leververvetting (of steatose)?

Als de lever om de een of andere reden de afvalstoffen van vetten die ze krijgt aangeboden niet meer goed kan verwerken, dan worden deze vetstoffen opgeslagen. Leververvetting is dus een ophoping van vetten in de cellen van de lever zelf.

Ongeveer 40% van de volwassenen in de westerse wereld lijdt aan leververvetting. De aandoening kan al op relatief jonge leeftijd worden geconstateerd maar komt voornamelijk voor bij volwassenen tussen de 35 jaar en 60 jaar oud. De bewustwording van het belang van een gezonde levenswijze is zich pas circa twintig jaar geleden gaan ontwikkelen.

De mogelijke oorzaken van een vervette lever

De belangrijkste oorzaken van leververvetting zijn:

– Overmatig alcoholgebruik
– Overgewicht (onder meer door veel buikvet)
– Diabetes mellitus type 2
– Het metaboolsyndroom: dit is een combinatie van factoren zoals te veel buikvet, hoge bloeddruk, diabetes, te veel vet in het bloed en te weinig “goed cholesterol” (HDL- cholesterol).

Tevens kan een vette lever ontstaan door medicijngebruik, ondervoeding, bepaalde darmziektes en in zeldzame gevallen tijdens een zwangerschap.

Het voorkomen en behandelen van leververvetting

De lever is een van de weinige organen in je lichaam dat zichzelf volledig kan herstellen (regenereren) en een vervette lever is dan ook omkeerbaar. Maar als een vette lever niet tijdig wordt geconstateerd en “behandeld” dan kan de aandoening zich ontwikkelen tot levercirrose. Deze ziekte is helaas ongeneeslijk (behalve met een levertransplantatie) en kan dodelijk zijn.

Voor leververvetting bestaat geen medische behandeling.

Om het proces van vervetting van de lever tot stilstand te brengen en terug te draaien dient de lever ontgift te worden en zijn een aantal zaken van belang:
– Het vermijden van alcoholconsumptie;
– Een gebalanceerd voedingspatroon. Ook al is het eten van vet voedsel geen op zich
staande oorzaak van een vette lever, om het proces te keren wordt aanbevolen niet te
veel vet te eten. Eet voldoende groeten en fruit en drink genoeg water;
– Voldoende lichaamsbeweging.

Zoals je ziet staan al deze factoren direct in verband met de eerder genoemde oorzaken van een vervette lever en deze zijn dus ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Leverontgiften3Hulpmiddelen voor ontgifting

Een gezonde lifestyle
Zoals gezegd is een gezonde levensstijl, gecombineerd met een gezond gewicht, een must om een vette lever te voorkomen. Je kent het wel: een drukke baan (carrière maken), een veeleisend gezinsleven (partner en kinderen) en een druk sociaal leven (vrienden, familie en hobby’s). De gevaren van een ongezonde levensstijl liggen, zeker bij de volop in het leven staande 45-plussers onder ons, altijd op de loer.

Natuurlijke producten en behandelingen
Er zijn verschillende middelen en methoden bekend waarvan wordt aangenomen dat zij het lichaam, en specifiek de lever, helpen te ontgiften. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Een detoxkuur van 20 dagen met behulp van capsules met extracten van verschillende
soorten bessen en vitamine C. Vitamine C is een natuurlijke antioxidant en bevordert
dus het algehele welzijn van het lichaam. Je neemt dagelijks 3 capsules.
Voordelen: Een relatief goedkope manier om de lever te ontgiften.
Nadelen:  Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het ook echt werkt.

Een detoxkuur van vijftien dagen met tabletten samengesteld uit extracten van wilde
planten zoals mariadistel en rode klaver. Ook bij deze kuur neem je 3 tabletten per
dag.
Voordelen: Deze kuur is iets duurder maar nog steeds relatief goedkoop.
Nadelen: Ook hier kan de werking niet worden aangetoond. Luister dus naar je
lichaam!

Het aanleggen van een leverpakking. Hierbij wordt met behulp van een heetwaterkruik, een in heet water gedrenkte doek en een flanellen laken een band om je lichaam gelegd. De warmte van de kruik en de doek gecombineerd met de druk van het laken zouden er voor moeten zorgen dat afvalstoffen via de huid worden afgevoerd naar de doek, het “leverdoekje”. Deze methode stimuleert je lever om zelf sneller te beginnen met ontgiften.
Voordelen: Deze methode kan je zelf thuis uitvoeren en kost je dus niets.
Nadelen:: Het is vrij omslachtig om de doek, kruik en het laken vanuit de juiste, liggende positie zelf aan te brengen. Een helpende hand is geen overbodige luxe!

Een detoxweekend in een kuuroord. Een bezoek aan een kuuroord is natuurlijk pure verwennerij voor lichaam en geest. Behalve massages, saunabezoeken en gezonde voeding wordt ook hier vaak gebruik gemaakt van een leverpakking om je lever te ontgiften. Of probeer jezelf thuis goed te verwennen.
Voordelen: je voelt je na een detoxweekend als herboren en bent niet alleen bezig je lever te ontgiften: het hele lichaam wordt gereinigd!
Nadelen: De effecten zijn éénmalig en van korte duur. Bovendien is zo’n heerlijk weekend vrij prijzig en dus niet voor iedereen weggelegd.

Conclusie; een vette lever is te voorkomen en herstelbaar. Leef gezond, kies voor gezonde voeding, drink genoeg water en bovenal: luister goed naar je lichaam.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page