Omgaan met Reuma – Symptomen en Oplossingen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. In Nederland lijden meer dan twee miljoen mensen aan een of meerdere vormen van deze ziekte. Maar wat houdt deze ziekte eigenlijk in? Wat zijn de symptomen en hoe ga je ermee om? Daarover lees je hier meer.

Verschillende vormen van reuma

Reuma4Reumatische aandoeningen kunnen we onderverdelen in drie groepen:
• Ontstekingsreuma, waarbij ontstekingen de gewrichten beschadigen.
• Artrose, waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechterd, en de gewrichten niet meer soepel functioneren.
• Wekedelenreuma, (Fibromyalgie), omvat alle reumatische aandoeningen die plaatsvinden in pezen, spieren, bindweefsel en kapsels rond de gewrichten.

Symptomen van reumatische aandoeningen

Voor elke vorm van reuma geldt een ander ziektebeeld met daarbij behorende symptomen. Wat bij de meeste mensen met reumatische klachten terugkomt is echter pijn en stijfheid in de gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid.

De ziekte verloopt grillig, patiënten kennen goede en minder goede dagen.

Vooral in vergevorderde stadia van artrose en ontstekingsreuma kunnen gewrichten zodanig beschadigd raken dat ze vervormen en stijf worden. Simpele dagelijkse dingen als veters strikken en een sms versturen worden dan bijna onmogelijk.

Behandeling van de klachten

Het klachtenpatroon van reumatische aandoeningen is erg divers. Omdat niet bekend is waar de klachten door veroorzaakt worden, zijn er ook geen mogelijkheden om de ziekte te genezen. Wel zijn er behandelingen die de klachten verminderen.

Wie reumatische klachten heeft wordt via de huisarts doorverwezen naar de reumatoloog. Deze deskundige op het gebied van het bewegingsapparaat en ontstekingen, zoekt samen met de patiënt naar een mogelijke behandeling. Daarbij wordt vaak hulp ingeroepen van andere artsen en therapeuten, zoals een ergotherapeut, een neuroloog of een orthopedisch chirurg.

Tevens zijn er verschillende soorten medicijnen die de klachten kunnen verminderen:
• Pijnstillers
• Ontstekingsremmende pijnstillers
• Reumaremmers
• Biologische reumaremmers

Afhankelijk van om welke vorm van reuma het gaat, kan een reumatoloog een of meerdere medicijnen voorschrijven. Ook factoren als leeftijd, hoe op de medicijnen wordt gereageerd, en of er bijwerkingen optreden worden daarbij bekeken.

Reuma2Wat je zelf kunt doen

Zelf kun je ook een heleboel doen bij reumatische klachten. Leer in de eerste plaats te luisteren naar je lichaam. Bij vermoeidheid is het zaak dat de energie wordt verdeeld over de taken die gedaan moeten worden. Bepaal zelf waarin je energie wil of moet steken en leer “nee” te zeggen. Probeer ook niet teveel tegelijk te willen doen.

Tevens is het van belang om in beweging te blijven. Een korte wandeling of stukje fietsen geeft je energie een boost. Zorg ook voor voldoende nachtrust, en las rustmomenten in gedurende de dag. Maar let op dat je dag- en nachtritme niet verstoort raakt.

Omgaan met de ziekte

Het moeilijkste van een chronische aandoening is de acceptatie ervan. De meeste mensen verwachten niet dat ze daadwerkelijk een aandoening hebben die nooit meer over gaat. Je kunt van te voren niet inschatten hoe de ziekte zal verlopen. Er zijn dagen dat alles kan, en dagen dat niets lukt.

Accepteren is moeilijk. Sommige patiënten hebben baat bij een psycholoog die hun helpt bij de acceptatie van hun aandoening. Maar ook voor mensen die al jaren klachten hebben is soms nog steeds zwaar om er elke dag opnieuw mee te leven. Begrip van hun omgeving is dan hard nodig.

Ook collega’s, vrienden en bekenden begrijpen vaak niet wat er aan de hand is. Vooral bij een relatief jong iemand, of in een vroeg stadium van de ziekte is er weinig begrip. Erover praten is een goede manier om begrip en steun te krijgen van de mensen om je heen. Het is belangrijk duidelijk te maken dat er echt geen sprake is van aanstel.

Reuma is dus helaas nog niet te genezen. Maar er zijn wel diverse mogelijkheden die de ziekte min of meer leefbaar maken. Een goede reumatoloog kan je helpen met het vinden van wat het beste bij je past. Met de juiste behandeling en medicijnen kom je al een heel eind.

Maar hoe goed een behandeling ook is, het accepteren van de ziekte is de eerste stap. Pas dan kun je met een chronische aandoening gelukkig oud worden.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page