Zo Kun Je Effectief Ouderdomsvlekken Verwijderen

Ouderdomsvlekken, oftewel Lentigo, zijn bruine vlekken op de huid, die voornamelijk voorkomen bij mensen van zestig jaar en ouder. Vanwege de bruinige kleur worden ze ook nog wel eens levervlekken genoemd. Het is echter een goedaardige huidafwijking en komen het meest voor op de lichaamsdelen die het meeste zonlicht ontvangen. Denk hierbij aan het gezicht, de armen en de handen.

Gladdehuid2Oorzaken

De oorzaak ligt bij de hoeveelheid zonlicht en dan met name de uv-straling, die in zonlicht zit. Doordat de huid eraan blootgesteld wordt neemt de aanmaak van pigmentcellen toe. Stel je de huid overmatig bloot aan uv-straling dan raken de pigmentcellen ontregelt, met de herkenbare, bruine ouderdomsvlekken als gevolg

Behandeling

Het hebben van ouderdomsvlekken is niet ernstig. Dat wil zeggen, het tast de gezondheid niet aan en niet veel mensen laten zich er voor behandelen. Toch kan Lentigo wel een groot probleem gaan vormen voor enkelen. De vlekken kunnen een dusdanige beperking in het sociale leven opleveren dat een behandeling wel gewenst is.

Er bestaan een aantal behandelingen om de vlekken te bestrijden, namelijk:

• Lasertherapie
• Bevriezen
• Chemische peeling
• Crème
• Microdermabrasie

Lasertherapie

Bij lasertherapie worden de cellen kapot gemaakt, die de oorzaak zijn van de Lentigo. Het gaat door de huid heen, zonder dat de huid schade oploopt. Er zijn enkele behandelingen nodig en vaak zie je de vlekken verbleken.

Bevriezen

Net als met wratjes kunnen de vlekken ook met stikstof behandelt worden. De behandeling ziet er eigenlijk hetzelfde uit als bij kleine waterwratjes. Er wordt enkele seconden stikstof op de vlek aangebracht (rechtstreeks op de huid), waardoor de pigmentvlek bevriest. De huid kan wat rood worden, er kan zelfs een kleine blaar ontstaan, maar uiteindelijk valt er een korstje vanaf.

Chemische Peeling

Bij een chemische peeling wordt er zuur op de huid aangebracht. De bovenste laag gaat er door schilferen en er wordt nieuwe huid aangemaakt.

Crème

Er zijn crèmes op de markt die rechtstreeks op de huid (vlek) aangebracht kunnen worden, alwaar de vlekken zitten. De vlekken zullen na verloop van tijd verbleken.

Microdermabrasie

Dit wordt gedaan door een specialist en hij of zij werkt met een apparaat dat langs de huid wordt gehaald. De vlekken worden er min of meer vanaf geslepen.

Is een behandeling zinvol?

Dit hangt sterk af van hoe je er zelf in staat en hoeveel last (psychisch) je ondervindt van de vlekken. Ouderdomsvlekken zijn niet gevaarlijk, maar kunnen je wel beperken in het sociale leven en je onzeker maken. Als dit het geval is en je ondervind er echt hinder van is een behandeling aan te raden. Afhankelijk van de behandeling waar je je goed bij voelt kun je die overweging maken. Eventueel kun je het met de huisarts overleggen. Hij of zij kan je daar heel goed in adviseren.

OuderdomsvlekkenVoorkomen van ouderdomsvlekken

Iedereen kan ze krijgen. Je hoeft niet per definitie zestig jaar of ouder te zijn, om ze te krijgen en niet iedereen in die leeftijd krijgt ze ook. Over het algemeen komen ze wel meer voor bij het ouder worden. Wel staat vast dat zonlicht, maar ook lampen met uv-straling ze als gevolg kunnen hebben. Het verantwoord omgaan met zonlicht, jezelf goed insmeren met zonnebrandcrème kunnen al helpen bij het voorkomen van de vlekken.

Verder speelt het type huid ook een rol bij het kunnen krijgen van de vlekken. Een lichtere huidtype is er gevoeliger voor.

Kwaadaardig?

Lentigo is makkelijk te diagnotiseren. De vlekken zijn lichtbruin van kleur en zitten voornamelijk op de armen, het gezicht en de handen. Ze zijn vrij herkenbaar. Bij twijfel kan de huisarts of huidspecialist daar uitsluitsel over geven.

Lentigo is goedaardig, maar net als bij moedervlekken kunnen er veranderingen optreden in de vlekken. Ze kunnen bijvoorbeeld donkerder van kleur worden. Misschien zelfs tegen het zwarte aan. Ze kunnen groter worden. In principe is het zo dat elke verandering, die je niet vertrouwd het beste door de huisarts bekeken kan worden.

Heel soms kan een vlek, net zoals bij een moedervlek, kwaadaardig worden.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page