Tips Voor Minder Werken en Meer Genieten

176

Een gelukkig en gezond mens leeft langer. En wie wil er nu niet het eeuwige leven? Een belangrijke factor voor een gelukkig en gezond leven is het hebben van vrije tijd. Nu zijn er altijd mensen die niets liever willen dan constant met hun werk bezig te zijn. Maar de meesten onder ons vinden het ook heerlijk om tijd te besteden aan zichzelf, familie en vrienden. We werken voornamelijk om zoveel mogelijk van onze vrije tijd te kunnen genieten en geld hebben om leuke dingen te doen.

MinderwerkenAls iedereen gevraagd zou worden of ze minder zouden willen werken, dan zal minstens 90% zijn hand opsteken. Maar niemand doet het, omdat men bang is dat ze er dan financieel een stuk op achter uit gaan. In dit artikel lees je tips hoe je toch minder kunt werken en meer uit je leven kunt halen.

Zoek uit wat het je kost om gelukkig te zijn

Hoe meer geld je hebt, des te meer je kunt uitgeven in je vrije tijd. Maar als je zoveel werkt dat er weinig vrije tijd overblijft, heb je daar niet zoveel aan. Ga bij je zelf eens na hoe veel je echt zou willen werken en wat je in je vrije tijd zou willen doen. Zorg er voor dat er een goede balans is.
Wees bewust van je uitgaven

Als je minder gaat werken is het een feit dat er minder inkomsten zijn. Maar is het nodig dat er zoveel binnenkomt? Is het nodig om een nieuwe auto te kopen in plaats van een goede tweedehands? Bij veel uitgaven die we maken denken we niet bewust na. Als je dat wel zou doen, zou je dit honderden euro’s per jaar kunnen schelen. Het begint al bij kleine dingen zoals in de supermarkt. Je hoeft echt niet van alles van een A-merk te hebben. Let altijd goed op aanbiedingen en koop kleding in de uitverkoop. Kosten die je dan overhoudt kun je besteden aan dingen waar je meer waarde aan hecht.
Verminder je vaste lasten

Vaste lasten kosten ons het meeste geld. Je denkt misschien dat je er aan vast zit en er niet zo snel van af kunt, maar niets is minder waar. Veel vaste uitgaven die we doen, kunnen wel wat minder. Hier hebben we voor je op een rijtje gezet op welke terugkomende lasten je kunt besparen:

– Check ieder jaar je zorgverzekering. Deze veranderen zo vaak en er is veel concurrentie onderling, waardoor er veel aanbiedingen zijn. Speel hier op in!

– Zeg de krant op, of stap over naar een digitale versie.

– Neem niet elke twee jaar een nieuwe telefoon met abonnement als je telefoon het nog prima doet. Stap over op sim-only, dat is een stuk goedkoper.

– Check ieder jaar of je nog bij de beste en goedkoopste energieleverancier zit. Er zijn veel voordelige aanbiedingen.

Investeer in duurzame producten

Nu hoeft natuurlijk niet alles goedkoop te zijn wat je koopt. Want goedkoop is vaak duurkoop. Investeer in producten die een lange levensduur hebben en energievriendelijk zijn. Dan kost het je eerst wel wat, maar op de langere termijn ben je minder geld kwijt.

Spaar je geld

Minderwerken3Door minder te werken heb je misschien wel minder uitgaven, maar daarom is het juist belangrijk dat je geld opzij zet. Als er zich dan onvoorziene uitgaven voordoen heb je altijd iets achter de hand. Daarbij vang je ook rente op je spaarrekening, wat je dus eigenlijk weer geld oplevert.

Houd inkomsten en uitgaven bij in een boekje

Schrijf al je inkomsten en uitgaven op in een kasboek. Tegenwoordig zijn die handig online in te vullen. Zo blijf je een goed overzicht houden op de financiën en kun je kijken waar je eventueel nog geld op kunt besparen.

Gebruik je vrije tijd efficiënt

Doordat je meer vrije tijd hebt als je minder werkt, kun je deze tijd voor een deel ook efficiënt gebruiken om de kosten te drukken. Je hebt nu meer tijd om bij verschillende supermarkten langs te gaan waar ze de beste aanbiedingen hebben. En ga eens per week eens naar de markt om daar groenten en fruit te halen, dit scheelt veel in de portemonnee. Of nog beter, begin zelf een groentetuin. Maak er voor jezelf een sport van om op koopjes te jagen. Belangrijk is dat je er plezier in hebt, anders heb je nog niet zoveel aan de extra vrije tijd.

Voordat je bij je baas indient dat je minder wilt gaan werken moet je voor jezelf goed uitzoeken wat financieel haalbaar is. Bedenk daarbij dat doordat je meer vrije tijd hebt, ook minder uitgaven hoeft te doen, zoals dure kant en klaar producten of het inhuren van een schoonmaakster. Het belangrijkste is natuurlijk dat je meer uit je leven kunt halen. Dus ga minder werken en ga genieten van de dingen die je écht belangrijk vindt in het leven!

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this page

GERELATEERDE ARTIKELEN